Dietetyka. STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ.

2 semestry / Filia Wodzisław Śląski / Płatne w 8 ratach

CAŁKOWITY KOSZT STUDIÓW: 3 600 PLN

Filia w Wodzisławiu Śląskim
ul. 1-go Maja 23b
44-304 Wodzisław Śląski
+48 (32) 661 11 46,
+48 (32) 661 11 48,
fax: (32) 494 42 66
wodzislaw@ahe.lodz.pl
podyplomowewodzislaw@ahe.lodz.pl
Cel Studiów

Celem studiów jest przekazanie rozszerzonej wiedzy oraz umiejętności z zakresu samodzielnego poradnictwa żywieniowego, stosowania dietoterapii, profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia, promocji zdrowia w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych, wiedzy z zakresu żywienia klinicznego oraz podstawowej wiedzy medycznej.

Adresaci

Studia podyplomowe skierowane są do kandydatów z wykształceniem wyższym, do osób posiadających dyplomy ukończenia szkół o profilach medycznych, biochemicznych, prozdrowotnych, oraz dla każdej osoby, która interesuje się zdrowym odżywianiem i chce poszerzyć swoją wiedzę w temacie żywienia człowieka.

W programie
  • Podstawy żywieniu człowieka zdrowego i chorego
  • Dietetyka kliniczna
  • Anatomia i fizjologia człowieka i jego układu pokarmowego
  • Dietetyka Pediatryczna
  • Żywienie w sporcie
  • Dietetyka i dietoprofilaktyka w chorobach układu pokarmowego, chorobach autoimmunologicznych oraz innych
  • Biotechnologia i Technologia żywności
  • Psychodietetyka
  • Dietchoaching
  • Planowanie żywienia – tworzenie jadłospisów
  • Rola diety w życiu każdego człowieka
  • Diety i żywienie na świecie (kuchnie świata)
  • Poprawna suplentacja w diecie
  • Konwersatorium kompetencyjne (egzamin)
Korzyści

Absolwent po ukończeniu kierunku jest przygotowany do prowadzenia poradnictwa żywieniowego. Nabywa umiejętności praktycznego wykorzystania swojej wiedzy do przygotowania diety w zależności od potrzeb pacjenta. Posiada wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego oraz chorego. Absolwent może zostać edukatorem żywieniowym i promować zdrowy tryb życia. Posiada praktyczną wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej oraz sportowej, którą może wykorzystywać w doborze odpowiedniego planu żywieniowego. Osoby kończące kierunek Dietetyka mogą otworzyć własną działalność gospodarczą, aby prowadzić doradztwo żywieniowe oraz gabinety dietetyczne. Mogą również zająć się prowadzeniem warsztatów promujących zdrowy tryb życia.

Czas trwania

2 semestry, 265 godzin

Opiekun merytoryczny

dr Agnieszka Gdańska

Kadra

dr Agnieszka Gdańska
mgr Kamila Kozielska

Wymagane dokumenty
  • podpisana kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych
  • oświadczenie o zgodności danych (dostępny w WPS po rejestracji)
  • umowa (dostępna w WPS po rejestracji)
  • Jak wygląda proces rekrutacji? https://tiny.pl/r1z5v

Organizacja

Organizatorem studiów podyplomowych Dietetyka jest Centrum Kształcenia Podyplomowego AHE w Łodzi. Studia organizowanesą w Filii AHE w Wodzisławiu Śląskim.

Informacje dodatkowe

Rekrutacja na wszystkie kierunki w ofercie CKP prowadzona jest dwa razy w roku:

  • Rekrutacja na semestr zimowy - zapisy prowadzone w miesiącach czerwiec-wrzesień, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec października/początek listopada
  • Rekrutacja na semestr letni - zapisy prowadzone w miesiącach styczeń-luty, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec marca/początek kwietnia

Kierunek nagrodzony w jednym z najważniejszych i najbardziej prestiżowych polskich programów akredytacyjnych w szkolnictwie wyższym "Studia z przyszłością", organizowanego przez Fundację Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.

Dolny pasek