Dodane przez mbielski -
Cel studiów

Celem studiów jest przekazanie rozszerzonej wiedzy oraz umiejętności z zakresu samodzielnego poradnictwa żywieniowego, stosowania dietoterapii, profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia, promocji zdrowia w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych, wiedzy z zakresu żywienia klinicznego oraz podstawowej wiedzy medycznej.

Korzyści

Absolwent po ukończeniu kierunku jest przygotowany do prowadzenia poradnictwa żywieniowego. Nabywa umiejętności praktycznego wykorzystania swojej wiedzy do przygotowania diety w zależności od potrzeb pacjenta. Posiada wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego oraz chorego. Absolwent może zostać edukatorem żywieniowym i promować zdrowy tryb życia. Posiada praktyczną wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej oraz sportowej, którą może wykorzystywać w doborze odpowiedniego planu żywieniowego. Absolwent posiada także przygotowanie w zakresie psychologii i coachingu do pracy z pacjentami w różnych jednostkach chorobowych. Osoby kończące kierunek Dietetyka mogą otworzyć własną działalność gospodarczą, aby prowadzić doradztwo żywieniowe oraz gabinety dietetyczne. Mogą również zająć się prowadzeniem warsztatów promujących zdrowy tryb życia

Dla kogo?

Studia podyplomowe online skierowane są do kandydatów z wykształceniem wyższym, do osób posiadających dyplomy ukończenia szkół o profilach medycznych, biochemicznych, prozdrowotnych, oraz dla każdej osoby, która interesuje się zdrowym odżywianiem i chce poszerzyć swoją wiedzę w temacie żywienia człowieka.

Program kształcenia

W programie m.in.:

  • Podstawy żywieniu człowieka zdrowego i chorego
  • Praktyczne układanie jadłospisów
  • Dietetyka kliniczna
  • Anatomia i fizjologia układu pokarmowego
  • Dietetyka Pediatryczna
  • Żywienie w sporcie w praktyce dietetyka
  • Dietetyka i dietoprofilaktyka w chorobach układu pokarmowego, chorobach autoimmunologicznych oraz innych
  • Biotechnologia i Technologia żywności
  • Psychodietetyka
  • Dietchoaching
  • Planowanie żywienia
  • Diety i żywienie na świecie (kuchnie świata)
  • Suplementacja diety
  • Konwersatorium kompetencyjne
  • Elementy logopedii w dietetyce
  • Diagnostyka laboratoryjna w praktyce dietetyka
  • Żywienie zbiorowe dzieci i osób dorosłych
Czas trwania

2 semestry (265 godzin)

Opiekun merytoryczny

 

Dr n. med. Paulina Konrad                                Dr n. o zdr. Agnieszka Caban

 

Kadra

W kadrze m.in.:

Dr Paulina Konrad - Dietetyk kliniczny, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, wykładowca akademicki z 8 - letnim doświadczeniem w zawodzie dietetyka, a także nauczyciela akademickiego. Ekspert w Rządowej Agencji Badań Medycznych, autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w czasopismach medycznych polskich oraz zagranicznych. Specjalista w Powiatowym Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli i Doradztwa Metodycznego w Pabianicach. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym osób po zabiegach bariatrycznych, a także pacjentów z zaburzeniami odżywiania, otyłością, nadwagą, chorobami autoimmunologicznymi, przerostem flory bakteryjnej jelita cienkiego. Swoją praktykę nabyła także jako stażystka — dietetyk w klubie sportowym Feel Good Fitness w Wielkiej Brytanii w ramach programu ERASMUS. Finalistka ogólnopolskiego konkursu żywieniowego dla dietetyków: "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie". Od lat zajmuje się kompleksowo dietoterapią różnych schorzeń układu pokarmowego. Ukończyła certyfikowane szkolenia z zakresu dietetyki sportowej, a także innych dziedzin dietetyki. W 2013 r. rozpoczęła współpracę z Polskim Towarzystwem Dietetyki, biorąc udział w ogólnopolskim badaniu, pozwalającym ocenić występowanie nadwagi i otyłości wśród młodzieży, a także przeprowadzając pomiary i porady żywieniowe w szkołach. Stale poszerza swoją wiedzę z zakresu dietetyki, biorąc czynny i bierny udział w różnego rodzaju konferencjach i szkoleniach specjalistycznych polskich oraz zagranicznych.

Dr n. o zdr. Agnieszka Caban - Absolwentka kierunku Dietetyka oraz Studiów Doktoranckich na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, oraz Kształcenia Podyplomowego w Instytucie Żywości i Żywienia w Warszawie. Wieloletni wykładowca akademicki, prelegent i współorganizator licznych konferencji naukowych. Współautorka pilotażowego projektu „Zdrowe dziecko – zdrowy dorosły. Stop cukrowemu Tsunami” realizowanego w żłobkach i przedszkolach na terenie Pabianic.

Mgr Iwona Sokołowska - Absolwentka Dietetyki oraz Marketingu Zarządzania ze specjalnością Psychologia Doradztwa Zawodowego. Wieloletnia instruktorka fitness oraz wszechstronny trener personalny. Osoba aktywna fizycznie kochająca kolarstwo górskie oraz każdą formę aktywności fizycznej. Kobieta przedsiębiorcza prowadząca własną Pracownię Dietetyczną „Eat Me”, w której pomaga wielu swoim klientom schudnąć, przytyć lub po prostu zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Osoba współpracująca z wieloma portalami promującymi sport i zdrowy tryb życia. Blogerka – prowadząca własny blog dietetyczny. Organizatorka warsztatów dietetycznych na terenie całego kraju.

Mgr Ewa Pułaczewska - Absolwentka Marketingu i Zarządzania ze specjalnością Psychologia Doradztwa Zawodowego, magister Socjologii Stosunków Politycznych oraz doskonały coach z wieloletnim doświadczeniem. Na chwilę obecną realizuje pracę doktorską z przedsiębiorczości i zachowań przedsiębiorczych. Kobieta kreatywna, prowadząca własną działalność doradczo-szkoleniową. Świetny i wszechstronny menadżer. Osoba, która ukończyła wiele kursów i szkoleń, min. Szkoły Trenerów I Stopnia, Praktyczny Kurs Coachingu. Dobry fachowiec w dziedzinie coachingu jak również dietcoachingu. Organizatorka wielu interesujących warsztatów i szkoleń. Dlatego też nie może jej zabraknąć w naszej kadrze.

Mgr Adrian Kwaśny - Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Edukator zdrowia, prelegent szkoleń, wykładowca akademicki, autor artykułów w renomowanych czasopismach dla dietetyków, czynny zawodowo dietetyk. Członek Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing & Allied Professions w ramach European Society of Cardiology, oraz Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego. Jego zainteresowania skupiają się wokół dietetyki ogólnej i klinicznej, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób autoimmunologicznych, metabolicznych oraz profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób układu krążenia.

Wymagane dokumenty
  • podpisana kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych
  • oświadczenie o zgodności danych (dostępny w WPS po rejestracji)
  • umowa (dostępna w WPS po rejestracji)

Zobacz jak wygląda proces rekrutacji

Organizacja

Najważniejsze informacje o kierunku:

  • gwarancja stałej ceny
  • nacisk na zajęcia praktyczne- profesjonalna kadra pedagogiczna
  • zajęcia stacjonarne realizowane w postaci webinarów na Platformie Zdalnego Nauczania

Organizatorem kształcenia jest Centrum Kształcenia Podyplomowego, Akademii Humanistyczno- Ekonomicznej w Łodzi, we współpracy z Polskim Uniwersytetem Wirtualnym.

Egzamin końcowy odbędzie się stacjonarnie w AHE w Łodzi.

Informacje dodatkowe

Rekrutacja na wszystkie kierunki w ofercie CKP prowadzona jest dwa razy w roku:

  • Rekrutacja na semestr zimowy - zapisy prowadzone w miesiącach czerwiec-wrzesień, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec października/początek listopada
  • Rekrutacja na semestr letni - zapisy prowadzone w miesiąch styczeń-luty, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec marca/początek kwietnia.

Kierunek nagrodzony w jednym z najważniejszych i najbardziej prestiżowych polskich programów akredytacyjnych w szkolnictwie wyższym "Studia z przyszłością", organizowanego przez Fundację Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.

Obraz
certyfikat dietetyka
Oceń kierunek
4
Średnia ocena: 4 (Liczba ocen: 31)