Celem studiów jest uzyskanie kompleksowego przygotowania absolwenta do pracy dietetyka i psychodietetyka. To innowacyjne i rzetelne połączenie wiedzy i umiejętności z zakresu dietetyki, medycyny i psychologii. Psychodietetyk kompleksowo pomaga pacjentom z zaburzeniami odżywiania lub tkwiących w błędnym kole odchudzania, jak również zmagającym się z chorobami dietozależnymi. Stara się odnaleźć i usunąć przyczyny, a dopiero w dalszej kolejności zajmuje się samą dietą. Praca z klientem polega nie tylko na sformułowaniu najlepszych zaleceń dotyczących diety i aktywności fizycznej, ale także na pomocy we wdrażaniu zaleconych zmian w życie. Z uwagi na interdyscyplianarny charakter zawodu, psychodietetyk doradza osobom, jakich zmian dokonać aby osiągnąć cel, ale również odpowiada na pytanie, w jaki sposób to zrobić. Absolwent może pracować w poradni dietetycznej, poradni psychologicznej, klubie sportowym, domu pomocy społecznej, firmie gastronomicznej zajmującej się kuchnią dietetyczną oraz placówce szkoleniowej lub założyć własną działalność gospodarczą.
Absolwent otrzyma DWA DYPLOMY z DIETETYKI oraz z PSYCHODIETETYKI.
Zapisując się na PAKIET DIETETYKA I PSYCHODIETETYKA oszczędzasz czas i pieniądze!
Absolwent uzyska wiedzę i umiejętności umożliwiające:
- prowadzenie dietoterapii oraz terapii psychodietetycznych dzieci i dorosłych;
- poradnictwo dietetyczne dzieci, dorosłych, osób starszych, sportowców, kobiet w ciąży i matek karmiących;
- bilansowanie diet oraz układanie jadłospisów indywidualnych i w żywieniu zbiorowym;
- wspomaganie leczenia zaburzeń odżywiania;
- skuteczną pomoc pacjentom z nadwagą i otyłością oraz tkwiącym w błędnym kole odchudzania;
- profilaktykę i wsparcie leczenia w chorobach dietozależnych;
- kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci i dorosłych;
- prowadzenie edukacji zdrowotnej wśród dzieci i dorosłych;
- prowadzenie efektywnej komunikacji z pacjentem ukierunkowanej na osiągnięcie celu;
- kompleksową opiekę nad pacjentem integrującą aspekty fizjologiczne i psychologiczne;
- nawiązywanie i budowanie relacji terapeutycznych;
- prowadzenie efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku samodzielnej działalności;
- podniesienie swoich kwalifikacji, które pozwolą na efektywniejszą pracę w swoim zawodzie lub zdobycie nowej kompetencji;
- poszerzenie oferty swojej działalności lub podniesienie jakości dotychczasowych usług;
- zwiększenie swojej konkurencyjności na rynku pracy.
Studia przeznaczone są dla osób z wyższym wykształceniem. Program studiów skierowany jest zarówno do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietetyką i psychodietetyką, jak i do tych, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę i umiejętności.
Program kształcenia zawiera zakres kierunków Dietetyka oraz Psychodietetyka:
PODSTAWY ŻYWIENIA Z ANATOMIĄ I FIZJOLOGIĄ
Anatomia układu pokarmowego; Fizjologia żywienia; Makroskładniki i mikroskładniki – rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła; Witaminy - rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła; Podstawowe zalecenia dietetyczne; Cukier, zamienniki cukru, czytanie etykiet; Smażenie i cholesterol; Błonnik pokarmowy; Bilans energetyczny; Bilansowanie posiłków; Aktywność fizyczna; Efekt jo-jo; Zespół metaboliczny; Skuteczne odchudzanie i najczęstsze błędy w odchudzaniu; Przegląd diet; Mity dietetyczne; E-dodatki do żywności, woda (zapotrzebowanie, mineralizacja), przeciwutleniacze; Ryby, mięso zwierząt hodowlanych i strączki; Dieta Polaków
DIETETYKA KLINICZNA
Podstawy dietetyki klinicznej i bilansowanie diet; Cukrzyca i IO; Tarczyca, PCOS; Anemia; Dna moczanowa, hiperurykemia, kamica układu moczowego; Refluks, wrzody, zapalenie żołądka; Nieswoiste choroby zapalne jelit, IBS; Zapalenie wątroby, marskość, stłuszczenie; Zapalenie trzustki; Alergie pokarmowe; Nadciśnienie tętnicze; Choroby układu sercowo-naczyniowego; Przewlekła choroba nerek; Otyłość, w tym czynniki genetyczne
DIETETYKA PRENATALNA I PEDIATRYCZNA
Żywienie kobiet w ciąży i matek karmiących; Żywienie dzieci; Programowanie metaboliczne
DIETETYKA SPORTOWA
Podstawy żywienia sportowców i osób aktywnych
DIETETKA GERIATRYCZNA
Żywienie osób starszych
PORADNICTWO DIETETYCZNE
Edukacja żywieniowa; Poradnictwo indywidualne; Żywienie zbiorowe
FARMAKOLOGIA
Leki i suplementy w psychodietetyce
PSYCHOLOGIA DZIECIĘCA
Podstawy psychologii dziecięcej; Nawiązywanie i budowanie relacji terapeutycznej
PODSTAWY PSYCHOLOGII
Podstawy psychologii; Psychologia emocji i motywacji; Psychologia osobowości; Psychologia zmiany; Dialog motywujący; Interwencje psychologiczne; Wyznaczanie celów; Psychologia jedzenia
TECHNIKI RELAKSACYJNE I MINDFULNESS
Techniki oddechowe; Podstawy medytacji; Podstawy mindfulness
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Praca z ciałem; Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie psychiczne; Motywowanie do aktywności fizycznej
PSYCHOLOGIA DOBROSTANU
Wpływ diety na zdrowie psychiczne; Rezyliencja – budowanie odporności psychicznej
PSYCHOLOGIA ŻYWIENIA
Emocjonalne funkcje jedzenia; Myśli i przekonania związane z dietą; Rozpoznawanie sygnałów z ciała; Społeczny kontekst jedzenia
INTEGRACJA SENSORYCZNA
Wielospecjalistyczna diagnoza dziecka oraz zaburzenia integracji sensorycznej, zaburzenia odżywiania u dzieci
ZABURZENIA ODŻYWIANIA
Anoreksja; Bulimia; Kompulsywne objadanie
PSYCHODIETETYKA
Interwencje psychodietetyczne; Narzędzia do pracy z pacjentem w gabinecie i w domu; Nawiązywanie i budowanie relacji terapeutycznej, Terapia psychodietetyczna, Etyka pracy psychodietetyka; Uprawnienia i kompetencje psychodietetyka
PRAWO I MARKETING
Podstawy projektowania usług psychodietetycznych; Prawne aspekty pracy psychodietetyka
STUDIA TRWAJĄ 3 SEMESTRY.
3 semestry
mgr Marzena Pałasz - Radziemska
Dietetyk i psychodietetyk z własną praktyką i wieloletnim doświadczeniem. Ukończyła Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Dietetyka, Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności, Technologia żywności i żywienie człowieka), Wyższą Szkołę Bankową w Gdańsku (Psychodietetyka), Wyższą Szkołę Pedagogiczno-Techniczną w Koninie (Przygotowanie pedagogiczne) oraz liczne kursy i szkolenia. Autorka książek m.in.: "Jedz mądrze. Poradnik pozytywnego odżywiania" wyd. SBM 2018, „Atlas witamin” wyd. SBM 2018 oraz wielu publikacji. Dietetyk kliniczny w lekarskich poradniach specjalistycznych: w poradni chorób metabolicznych, w poradni diabetologicznej oraz w centrum rehabilitacji i fizykoterapii. Psychodietetyk w poradni psychologicznej. Dietetyk sportowy współpracują z Polskim Komitetem Paraolimpijskim, ZSR Start Zielona Góra, w KKPK Medyk Konin oraz w KU AZS Zielona Góra, współpracująca m.in. z olimpijczykami i członkami Kadry Narodowej. Wykładowca, szkoleniowiec i edukator. Prowadzi kursy i szkolenia (dietetyka, psychodietetyka, żywienie człowieka, warsztaty zdrowego gotowania, kursy UEFA A i B, HACCP/GHP/GMP). Audytor wewnętrzny systemu HACCP/GHP/GMP. Doradca i ekspert w firmach gastronomicznych i przemysłu spożywczego.
Dr Natalia Koperska
Psycholog sportu i e-sportu. Doktor nauk o kulturze fizycznej. Ukończyła psychologię w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej (specjalność: psychologia sportu oraz psychologia osiągnięć w sporcie, w biznesie i na scenie) oraz studia podyplomowe i doktoranckie w AWF Warszawa. Jest trenerem umiejętności społecznych (TUS) i treningu zastępowania agresji (TZA). Jest również praktykiem Pozytywnej Dyscypliny, komunikacji bez przemocy (Nonviolent Communication, NVC) oraz metody "Kids Skills. Dam radę!". Pracuje w nurcie Terapii skoncentrowanej na rozwiązaniach (TSR). Ukończyła także liczne szkolenia z zakresu wykorzystania coachingu oraz elementów terapii poznawczo-behawioralnej w pracy psychologa sportu, których elementy włącza do swojej pracy. Dodatkowo zdobywa i rozwija swoją wiedzę z zakresu dietetyki sportowej, pracy z ciałem oraz metod radzenia sobie ze stresem. Jest dydaktykiem na Uniwersytecie SWPS, AWF Warszawa oraz w Wyższej Szkole Wychowania Fizycznego i Turystyki im Haliny Konopackiej w Pruszkowie. Jest nominowanym psychologiem sportu Polskiego Komitetu Olimpijskiego oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, a także European Federation of Sport Psychology (FEPSAC). Posiadam Certyfikat Psychologa Sportu I klasy Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.
Mgr inż. Lena Jagiełło
Dietetyk, psychodietetyk i edukator diabetologiczny. Ukończyła kierunek Żywienie Człowieka i Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Psychodietetykę na Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku oraz Edukator Diabetologiczny na Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Posiada liczne certyfikaty. Pracuje jako dietetyk i psychodietetyk w Centrum Psychologicznym Sigma w Wieluniu, gdzie prowadzi konsultacje dietetyczne i psychodietetyczne oraz warsztaty dietetyczno-psychologiczne wraz z psychologiem. Prowadzi konsultacje w Przychodni Medycznej w Pajęcznie, gdzie zajmuje się dietetyką kliniczną.
Mgr Olga Mocek
Psycholog dziecięcy, certyfikowany trener umiejętności społecznych. Doświadczenie zawodowe zdobyła w: prywatnej praktyce, Instytucie Psychologii i Edukacji Dziecka im. Ewy Gordziej-Niewczyk, Fundacji Dzieci Wrzesińskich, Poradni Zdrowia Psychicznego, Szkołach, Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym. Prowadzi konsultacje, udziela pomocy psychologicznej oraz wsparcia dzieciom i ich rodzicom w kontekście: radzenia sobie z emocjami, sytuacji okołorozwodowych, zaburzeń lękowych, zaburzeń depresyjnych, samooceny i trudności w relacjach rówieśniczych. Pracuje również z młodzieżą, która przechodzi przez okres rozwojowy.
Mgr inż. Katarzyna Dzwonek
Product Manager w Allegro. Wykładowca w SWPS (UX Architecture oraz Realizacja i ewaluacja kampanii medialnej). Przez kilkanaście lat odpowiedzialna za kilkanaście aplikacji mobilnych dostarczonych na Androida i Platformy iOS. Obszary jej zainteresowań zawodowych to: Product Management, Agile/Scrum, Research, Prototyping, UI/UX Design, Data analysis. Ukończyła Projektowanie Usług na SWPS w Poznaniu, Zarządzanie Projektami na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu oraz Matematykę Stosowaną na Politechnice Poznańskiej. Zależy jej na zrozumieniu i spełnieniu potrzeb użytkowników, które pomagają ulepszyć usługę czy produkt tak, aby biznes odnosił sukcesy.
Dr Agata Malecha
Psycholog kliniczny i osobowości dzieci i młodzieży- doktor nauk humanistycznych z zakresu psychologii. Ukończyła psychologię i otrzymała promocję doktorską na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim oraz studia podyplomowe z psychologii transportu na Uniwersytecie Warszawskim oraz Akademię Konsultantów Zarządzania w Collegium da Vinci. Przez lata współpracowała z Uniwersytetem Szczecińskim czy z SWPS w Poznaniu jako psycholog międzykulturowy. W trakcie certyfikacji w szkole psychoterapii systemowej WTTS w Poznaniu. Od kilku lat pomaga w roli terapeuty pacjentom - szczególnie dziecięcym i nastoletnim w szerokim spektrum problemów. Psycholog szkolny od 22 lat z doświadczeniem pracy w oddziałach integracyjnych i specjalnych, współpracująca z licznymi fundacjami na rzecz dzieci niepełnosprawnych i ich rodzin. Adiunkt w WASE w Środzie Wielkopolskiej. Główne obszary dydaktyczne to podstawy psychologii, psychologia kliniczna i psychopatologia.
Mgr Justyna Kapuścińska-Kozakiewicz
Terapeuta pedagogiczny, terapeuta ręki i terapeuta integracji sensorycznej. Od 6 lat prowadzi gabinet integracji sensorycznej. Jest autorką wielu artykułów, współpracuje z takimi czasopismami jak "Integracja sensoryczna w praktyce", "Głos pedagogiczny", "Życie szkoły". Prowadzi szkolenia dla terapeutów, nauczycieli, rad pedagogicznych, osób prywatnych. Chętnie dzieli się z innymi swoją wiedzą i doświadczeniem. Jest też praktykiem, diagnozuje i prowadzi terapię dzieci z różnymi trudnościami.
podpisana kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych
- oświadczenie o zgodności danych (dostępny w WPS po rejestracji)
- umowa (dostępna w WPS po rejestracji)
Studia podyplomowe online są prowadzone w systemie zaocznym. Organizatorem kształcenia jest Centrum Kształcenia Podyplomowego AHE w Łodzi we współpracy z Polskim Uniwersytetem Wirtualnym.
Obrona pracy dyplomowej z zakresu Dietetyki oraz Egzamin końcowy z zakresu Psychodietetyki odbędzie się stacjonarnie w AHE w Łodzi.
Rekrutacja na wszystkie kierunki w ofercie CKP prowadzona jest dwa razy w roku:
- Rekrutacja na semestr zimowy - zapisy prowadzone w miesiącach czerwiec-wrzesień, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec października/początek listopada
- Rekrutacja na semestr letni - zapisy prowadzone w miesiącach styczeń-luty, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec marca/początek kwietnia.