Moda na zdrowy tryb życia, czyli na czym polega praca dietetyka?

Wiele osób ceni sobie zawód dietetyka za dużą swobodę w działaniu, różne ścieżki rozwoju, ciekawą pracę i kontakt z ludźmi. Czy wyobrażenia spotykają się z rzeczywistością?

Zapytałam moje koleżanki po fachu, za co szczególnie lubią naszą profesję. Każda z nich jako dietetyk, opis zawodu nakreśliła zgoła inaczej. Jednak to co się powtórzyło to niezależność, wysoka satysfakcja z pomocy innym, brak rutyny, praca pełna wyzwań i silne poczucie sprawczości. Jeśli zastanawiasz się czy dietetyk to dobry zawód dla ciebie, koniecznie czytaj dalej.

Na czym polega praca dietetyka?

Dietetycy na pewno nie mogą narzekać na rutynę w swojej pracy. Każdy pacjent to inny przypadek, inne zalecenia, inne podejście do diety. Jest to bardzo różnorodna i ciekawa praca. Obecne duży nacisk kładzie się na psychodietetykę. Dietcoaching, budowanie nawyków metodą małych kroków, to coś z czego dobry dietetyk powinien edukować pacjentów. Wszystkich, którzy nie czują się pewnie w tym obszarze, zachęcam do poszerzenia swojej wiedzy w tym zakresie. Pacjenci doceniają również wsparcie psychologiczne.

Odnośnie pracy z pacjentami, wiedz, że niesie to za sobą odpowiedzialność. Osoby, które się do ciebie zgłaszają, zawierzają tobie swoje zdrowie. Co prawda, nie składamy przysięgi Hipokratesa, ale uprawnienia dietetyka do zawodu, zobowiązują. Autorytet, który buduję wokół swojego nazwiska, na podstawie opinii zadowolonych klientów oraz ich sukcesy w przełamywaniu swoich słabości, przynoszą mi ogromną satysfakcję i motywują do dalszej pracy. Myślę, że to ważne w czasach wszechobecnego wypalenia zawodowego.       

Co jest ważne w zawodzie dietetyka?

W związku z powyższym tematem, nieodłącznym elementem tej pracy jest nieustanne kształcenie się. W świecie medycznym, co chwile pojawiają się nowe zalecenia, wyniki nowych badań, przeróżne fakty i mity dietetyczne. Ekscytujące newsy, to coś od czego zaczynam dzień. Nie ma chyba drugiej takiej dziedziny, w której tak wiele się zmienia. Dlatego do jednych z zadań dietetyka, należy pogłębianie wiedzy, aby być na bieżąco i nie wprowadzać pacjentów w błąd. Udział w konferencjach naukowych czy studia podyplomowe, to szansa nie tylko na poszerzenie wiedzy, ale także świetna okazja na poznanie osób ze środowiska i wymianę doświadczeń.

Co wybrać, kurs czy studia podyplomowe?

Znam wiele osób, pracujących w pokrewnych dziedzinach, którzy dopytują mnie o źródła wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Polecam im studia podyplomowe, ze względu na to, że poruszają więcej kwestii niż kursy i są bardziej opłacalne. Myślę, że z perspektywy klienta, studia nie tylko brzmią lepiej, ale stanowią kompleksową wiedzę. To wartościowe kompetencje zarówno dla trenerów personalnych, położnych, kosmetologów, dermatologów, pediatrów jak i wszystkich, interesujących się zdrowym żywieniem.

Z mojej perspektywy studia podyplomowe z dietetyki to świetne uzupełnienie po studiach kierunkowych. Zwłaszcza, gdy od zdobycia dyplomu minęło kilka lat. Dobrze jest być na bieżąco.

Opcja dla zabieganych. Jeśli marzysz o byciu dietetykiem, a obecnie pracujesz w innym zawodzie, studia podyplomowe dają ci szansę na przebranżowienie się bez straty czasu. Często na uczelniach wyższych, wiele przedmiotów nie ma powiązania z kierunkiem. Są one narzucone odgórnie i dla wielu studentów uważane są za stratę czasu. Natomiast sylabus studiów podyplomowych jest lepiej przemyślany. Wykładowcy skupiają się na kwestiach, które naprawdę przydadzą się w pracy.

Gdzie może pracować dietetyk?

W dobie Internetu zawód dietetyka znacząco ewoluował. Gdy dostałam się na studia dietetyczne, swoją przyszłość widziałam w gabinecie. Obecnie jest znacznie więcej możliwości. Zacznijmy od tych podstawowych. Jeśli czujesz powołanie do zawodu dietetyka, z pewnością docenisz bezpośrednią pracę z pacjentami. Aby mieć większe szanse na zdobycie takiej posady, warto ukończyć studia podyplomowe dla dietetyka. Będzie to twój dodatkowy atut i przewaga nad innymi.

Osoby z lekkim piórem znajdą pracę przy pisaniu tekstów na portale medyczne, blogi czy nawet posty w social media.

Duże zapotrzebowanie na specjalistów w obszarze dietetyki jest w żywieniu zbiorowym. Mówię tutaj o cateringach dietetycznych, których nieustannie przybywa, o żłobkach czy przedszkolach i szkołach, gdzie rośnie świadomość o dietach eliminacyjnych.

Dla wielu placówek to także prestiż, gdy mają w ofercie konsultację z dietetykiem. Mogą to być np. siłownie. Dietetycy są również zapraszani na różne wydarzenia np. targi. Jesteśmy potrzebni w wielu fundacjach. Możemy prowadzić działalność naukową. Natomiast jeśli nie chcesz pracować z ludźmi, możesz opracowywać receptury produktów spożywczych.

Jeśli jesteś przedsiębiorczy/a i czujesz, że chcesz samodzielnie pracować na swoją markę, to prosta droga do otwarcia własnego biznesu. Możesz sobie ułatwić start, inwestując we franczyzę, czyli wykupując nazwę wraz z marketingiem i być częścią sieci. To wsparcie zapewni ci pierwszych klientów.

Podsumowując, czy dietetyk to dobry zawód?

To zdecydowanie topowy i prestiżowy zawód. Obecnie obserwujemy zjawisko większej świadomości społeczeństwa na temat dbania o zdrowie. To daje nadzieję, że zapotrzebowanie na specjalistów nieustannie będzie wzrastać.

Autor(ka): 

dietetyk kliniczny Michalina Jakubczyk

Dyplomowany dietetyk kliniczny. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Pracuje z pacjentami głównie w zakresie chorób cywilizacyjnych, autoimmunologicznych oraz dietach eliminacyjnych. Nie są jej obojętne problemy społeczne, angażuje się we wsparcie organizacji pozarządowych. Dotychczas współpracowała z Fundacją Polskie Dzieci oraz Stowarzyszeniem Osób na Diecie Bezglutenowej. Prowadzi aktywną działalność w Internecie, promując zdrowe żywienie zwłaszcza wśród dzieci. Aktualnie skupia się na edukacji Mam i Kobiet w ciąży. Prowadzi stronę https://akademiazywieniadziecka.org

Dolny pasek